Onthulling plaquette bij oorlogsmonument

Op zaterdag 5 oktober 2013 vond de onthulling plaats van een plaquette bij het oorlogsmonument ‘Verstoorde huisraad’ in Brunssum. Het monument markeert de plek waar in 1942 een Britse bommenwerper neerstortte.
 
Op 5 oktober 1942 stortte een Lancaster-bommenwerper van de Royal Air Force, de Avro Lancaster R 5701, neer in de Brunssumse wijk Leeuwstuk (nu Klingelsberg). Daarbij kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. Om deze gebeurtenis te herdenken, ontwierp de kunstenaar Marco Juriën in 1994 het oorlogsmonument ‘Verstoorde huisraad’. Elk jaar vindt er op 5 oktober een herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument, georganiseerd door Britse militairen die zijn gelegerd in het Joint Force Command Headquarters in Brunssum.
 
Plaquette
Bij de herdenking in 2013, op zaterdag 5 oktober, werd een plaquette bij het monument onthuld. Deze plaquette bevat de namen van de omgekomen bemanningsleden, schetst de historische achtergrond van het incident, en geeft tekst en uitleg over het kunstwerk.
 
Het monument werd, in het bijzijn van een Britse militaire delegatie, onthuld door wethouder Hugo Janssen. Bij de plechtigheid was ook Irene Perry aanwezig. Zij is de dochter van de 29-jarige Augustus Desmond, één van de omgekomen bemanningsleden.
 
Het monument ‘Verstoorde huisraad’ is gelegen in het plantsoen op de hoek Maastrichterstraat/Platanendreef in Brunssum.